Monument_transformeren

Monument omgevingsvergunning

Na het vertrek van Erkamp Van Leersum Notarissen, aan de Gedempte Nieuwesloot 50 te Alkmaar is het gebouw getransformeerd, met een commerciële verhuurbare ruimte aan de begane grond en op de verdiepingen geschikt voor kleine woningen ten behoeve van jongerenhuisvesting.

De bouwkundige hoofdstructuur blijft grotendeels gehandhaafd. De intrigerende, specifieke kwaliteit van het monumentale gebouw wordt bewaard, versterkt en door ons bureau gezien als waardevol vertrekpunt voor het ontwerp.

De begane grond wordt casco opgeleverd met als bestemming een aantal commerciële ruimten. De strategische plaatsing van een nieuwe ingang in de zogenaamde “Kauwgomsteeg” maakt de begane grond toegankelijk voor mindervaliden. Deze nieuwe ingang dient tevens als vluchtweg uit de kelder. Op de eerste en tweede etage zijn zes woningen ontworpen voor bovengenoemde doelgroep.

In de voorgevel zijn de nieuwe houten kozijnen vormgegeven, gelijk aan het oorspronkelijke gebouw, maar voorzien van isoleerde beglazing. Velux dakramen zorgen voor daglicht in de woningen op de tweede etage. Het bestaande metselwerk wordt ,waar nodig, hersteld.

Om een ontsluiting van de zes woningen te realiseren is een nieuwe ingang in de linkerzijgevel van het gebouw nodig. Het bestaande trappenhuis is zodanig verhoogd dat door middel van een galerij de woningen in de kap ontsloten worden. Op het dak is een lichtkap geplaatst. Als gevelbekleding is stucwerk gekozen. De bestaande gemetselde achtergevel is zoveel mogelijk gehandhaafd. De nieuwe houten kozijnen, in de achtergevel, zijn voorzien van een tweedeling. De galerij wordt opgebouwd uit metalen kokerprofielen met antislip hardhouten delen. De nieuwe dakkapel is uitgevoerd met hetzelfde materiaal als het trappenhuis. Van antislip hardhouten delen wordt op het platte dak een gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd.

De materiaalkeuze benadrukt de aantrekkelijke tegendraadsheid van deze bouwmassa en sluit ons inziens goed aan bij de sfeer van het monumentale gebouw. Als projectarchitect heb ik bij BRTArchitecten het project uitgevoerd.